FairTradeGemeente

FairTradeGemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van zes criteria wordt ingespeeld op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken we mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame producten.

Wat ooit begon in Garstang, een klein dorpje in het Verenigd Koningkrijk, groeide inmiddels uit tot een wereldwijde campagne met meer dan 1800 FairTradeTowns in 27 landen. In Vlaanderen zijn begin 2017 al 175 FairTradeGemeenten, dat is 56% van alle gemeenten in Vlaanderen. Daarmee staan we wereldwijd op de tweede plaats! Na Ierland waar ze het nog iets beter doen.

Voor de titel: zes criteria

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet jouw gemeente voldoen aan zes criteria. Op naar meer eerlijke en duurzame consumptie!

 • 1: Lokaal bestuur
 • 2: Winkels en horeca
 • 3: Scholen, bedrijven en organisaties
 • 4: Media
 • 5: Trekkersgroep
 • 6: Lokale duurzame voeding

Verdere details kan je terugvinden op de website van FairTradeGemeente.

Na de titel: de vijf sterren 

Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in aanmerking om een ‘5 sterren-FairTradeGemeente’ te worden. De overkoepelende doelstelling van dit sterrensysteem is het engageren van de inwoners van je gemeente voor Fair Trade.

 • ster 1: FairTradeAmbassadeurs
 • ster 2: FairTradeFans
 • ster 3: FairTradeCommunicatie
 • ster 4: FairTradeStraat
 • ster 5: FairTradeBestuur

Alle informatie over de te zetten stappen om de sterren in de wacht te slepen, kan je terugvinden op de website van FairTradeGemeente.

Ga eens een kijkje nemen op de campagnewebsites en doe mee, thuis, op het werk, in je gemeente of je vereniging. In jouw gemeente kan je misschien aansluiting zoeken bij een lokale trekkersgroep FairTradeGemeente. Via www.fairtradegemeenten.be kom je er achter of en op welke manier medeburgers en organisaties zich hiervoor lokaal inzetten.


FairTradeGemeente is een samenwerking van Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden, 11.11.11 en Fairtrade Belgium.


Wil jouw bedrijf of organisatie maatschappelijk verantwoord zijn?
Ook op het werk kan je je engageren voor heerlijke handel!

 

TASTE! Fairtrade Foodservice Catalogue

Schakel over op Fairtrade voor de koffie in de automaten, de snacks, het fruit of de rijst in de kantine. Veel producten hebben namelijk een Fairtrade variante; wist je dat we voor koffie alleen al meer dan 35 merken bestaan met het Fairtrade keurmerk? Steeds meer cateringbedrijven en groothandels hebben ze in hun aanbod. Misschien kan je dit aankaarten bij de aankoopverantwoordelijke van jouw organisatie. Die kan inlichtingen inwinnen bij de leveranciers.

Delen