Internationale Vrouwendag 2017

8 maart, dé dag om de strijd voor vrouwenrechten in de kijker te zetten. En niets is minder nodig. Ondanks vele verwezenlijkingen voor en door vrouwen, blijft er een grote kloof heersen tussen beide seksen. Zowel in ons persoonlijk, als in ons professioneel leven treffen we ongelijkheid aan: de rol in het huishouden, loon, discriminatie, noem maar op. De vrouwenmars begin 2017, tegen bepaalde uitspraken en beslissingen van president Trump, waaraan miljoenen vrouwen (en mannen) over de hele wereld deelnamen, toonde aan dat we nog lang niet klaar zijn.

Moeten wij hier in het noordelijk halfrond blijven strijden voor gelijke rechten, dan moeten vrouwen en mannen in het Zuiden dit des te meer doen. De ongelijkheid is daar immers nog groter en vrouwen hebben er veel meer moeite om hun stem te laten horen, in vaak erg mannelijke sociale structuren. Dat terwijl we weten dat als vrouwen een gelijke toegang tot middelen hadden, er 150 miljoen minder mensen honger zouden lijden. Lees ons inhoudelijk opiniestuk in MO*. 

Fairtrade is daarom al jaren voorvechter van vrouwen (en mensen)-rechten en gendergelijkheid. We ontwikkelden een specifiek genderprogramma en namen gender-gerelateerde vereisten op in de Fairtrade standaarden.

Voor Vrouwendag 2016 maakten we samen met Pieter Embrechts een filmpje voor de vrouwen op rozenplantages.

8 maart 2017 staat in het thema van #BeBoldForChange. Volg ons op Facebook voor getuigenissen van vrouwen, of lees ze op de genderpagina van Fairtrade International.

Laat je krachtige stem horen, blijf opkomen voor je rechten en #BeBoldForChange !