Fairtrade & klimaatverandering

In de strijd tegen klimaatverandering lanceert Fairtrade de stap naar klimaatneutrale producten. Deze helpen boeren aan financiering voor hun klimaatprojecten en laten bedrijven minder uitstoten. Wil je dit mee ondersteunen? Ontdek dan hier hoe het werkt en wat je als bedrijf kan doen.

De klimaatverandering laat zich steeds sterker voelen, vooral in ontwikkelingslanden. Producenten zien nu al de impact op hun oogst door hogere temperaturen, meer regen, overstromingen en lange periodes van droogte. En spijtig genoeg ziet de toekomst er niet veel beter uit. Verschillende studies voorspellen tegen 2050 dat de productiviteit van koffie, cacao, thee en katoen aangetast zal zijn en in sommige gebieden gewoon zal verdwijnen. Veel boeren willen zich dus dringend aanpassen aan dit nieuwe klimaat. Zo stellen ze hun productie veilig.

Fairtrade spoort producentenorganisaties via de standaarden aan om in te zetten op een plan van aanpak. Hiervoor kunnen ze de premie gebruiken. De milieucriteria zorgen er ook voor dat de ecologische impact van hun landbouwactiviteiten zo klein mogelijk is.

Maar dat is niet voldoende. Vele organisaties hebben nood aan expertise en toegang tot financiering om hun plannen waar te maken. Daarom lanceert Fairtrade International in 2015 de Fairtrade Klimaat Standaard. Het concept is eenvoudig: Producentenorganisaties starten projecten op waarmee ze Fairtrade koolstofkredieten genereren. Die verkopen ze aan bedrijven die hun Fairtrade producten klimaatneutraal willen maken. Met de winst kunnen de organisaties investeren in extra aanpassingen aan de klimaatverandering. Zo behouden we de relatie tussen bedrijven en organisaties in het Zuiden én neemt iedereen in de keten zijn verantwoordelijkheid. De hele werking van de koolstofkredieten wordt Fairtrade gecertificeerd.

 

klimaatneutrale Fairtrade producten Beyersspacer

Klimaatneutrale Fairtrade producten

Lees alles over klimaatneutrale Fairtrade producten

_______________________________________________________________________________________

Fairtrade Klimaat Standaardspacer

Fairtrade Klimaat Standaard

Bekijk de video over de Fairtrade Klimaat Standaard

Meer informatie over de standaard op www.fairtrade.net/climate-standard

pdf icon   Lees het dossier 'Fairtrade en de koolstofmarkt' - EN

_______________________________________________________________________________________

Lancering Fairtrade Carbon Creditsspacer

Lancering Fairtrade Klimaat Standaard

Lees het persbericht "Lancering klimaatneutrale koffie"

Lees meer op www.fairtrade.net

Delen