Klimaatneutrale Fairtrade producten

Wat is een klimaatneutraal product?

Producten telen, verwerken, transporteren en branden kost energie. Hierbij komt CO2 vrij. Reducerende maatregelen kunnen de uitstoot voor een groot deel beperken, maar er blijft altijd een restje over. Door middel van compensatie gaat men het recht kopen om de overige reductie elders te realiseren. Een ‘klimaatneutraal product’ betekent dat via reductie en/of compensatie van emissies de klimaateffecten in de keten tot nul zijn teruggebracht.

De koffiebranders die partner zijn in dit programma, hebben voor hun Fairtrade koffie de CO2-uitstoot in de gehele keten berekend tot en met hun distributie. Vervolgens brengen zij hun eigen uitstoot terug, zover als haalbaar is. Dit is een project waar enkele jaren overheen gaan omwille van de vaak grote investeringen. De resterende ketenuitstoot compenseren zij met Fairtrade koolstofkredieten.

Meer info over Fairtrade Klimaat Standaard

In deze berekeningen blijft het aandeel van de consument dus buiten beschouwing. Toch gaat ook deze ketenactiviteit gepaard met CO2-uitstoot, namelijk het koffiezetten zelf. Het loont dus de moeite om ook zelf te kijken of je bij het zetten van je kop koffie energie kunt besparen.

De eerste klimaatneutrale Fairtrade producten

Naar aanleiding van de klimaattop in Parijs in 2015, lanceren koffiebranders Beyers en Java hun Fairtrade klimaatneutrale koffie. Daarvoor hebben ze samen met CO2Logic de 3 cruciale stappen doorlopen: berekenen, reduceren en compenseren. Vanaf 2016 kunnen ook andere Fairtrade producten de stap zetten naar klimaatneutraliteit.

Wil je meer weten over het proces dat Beyers, Java en CO2Logic doorlopen hebben? Lees dan hier hun getuigenissen:

Waar komen de Fairtrade koolstofkredieten vandaan?

Verschillende organisaties in het Zuiden zetten op dit moment projecten op die een Fairtrade certificatie kunnen krijgen. De eerste certificatie zal plaatsvinden in januari 2016. Hier kan je reeds kennismaken met 2 projecten die zeer dicht bij de certificatie staan:

 

 

Doe mee!

  • Ben je een organisatie die werkt rond reductie en compensatie en wil je jouw klanten ook de mogelijkheid geven om hun Fairtrade producten klimaatneutraal te maken?
  • Ben je een bedrijf dat Fairtrade producten op de markt brengt en wil je ook de stap zetten naar klimaat neutraliteit?

Neem dan contact op met info@fairtradebelgium.be.

Delen