Boeren in de kijker

Boeren in het Zuiden, onze bestaansreden

Wist je dat er meer dan 1,4 miljoen boeren en plantagearbeiders, verspreid over meer dan 70 landen wereldwijd, deelnemen aan het Fairtradesysteem?

In 2008 telden we 745 gecertificeerde boerenverenigingen in het Zuiden. Een jaar later -in 2009- liep dit aantal op tot 827. En het aantal aanvragen tot certificering bleef de afgelopen jaren stijgen. Eind 2012 telde Fairtrade wereldwijd zo’n 1139 producentenorganisaties.

Het Fairtradesysteem richt zich essentieel, waar mogelijk, naar organisaties van boerenfamilies die optreden als actoren voor ontwikkeling in hun eigen land.

Bij teelten als koffie en cacao (producten die respectievelijk voor 70% en 90% in familiaal verband worden geteeld), worden enkel kleine boeren gecertificeerd. De ervaring leert dat boeren georganiseerd in coöperaties sterker staan op de internationale markt.

Voor meerdere andere landbouwproducten, zet het Fairtradesysteem voornamelijk in op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op grote plantages waar die producten verbouwd worden, zoals lonen, contractvoorwaarden en sociale zekerheid voor de tewerkgestelde arbeiders.

De producenten getuigen

CONACADO Cacao DOMINICAANSE REPUBLIEK spacer

CONACADO Cacao

DOMINICAANSE REPUBLIEK

Conacado verenigt 173 kleine producentenorganisaties met bijna 10.000 cacaoboeren. Bijna de helft van hun productie wordt verkocht aan Fairtrade-marktvoorwaarden.

 

MANDUVIRA Rietsuiker PARAGUAY spacer

MANDUVIRA Rietsuiker

PARAGUAY

De 1750 leden van Manduvira produceren biologische rietsuiker en daarnaast ook biologische sesam, katoen, fruit en groente. Ze exporteren bijna de volledige jaarproductie van 4.000 ton suiker naar Fairtradeklanten in 18 landen.

 

APPBOSA Bananen PERU spacer

APPBOSA Bananen

PERU

Tijdens de jaren 2001-2002 volgen contacten met het Fairtradecircuit. Begin 2003 stichtten 108 bananenboeren, met gemiddeld 1,5 ha bananen per familie, de organisatie APPBOSA met de bedoeling enkel biologische en Fairtradebananen te produceren.

 

PRODECOOP Koffie NICARAGUA spacer

PRODECOOP Koffie

NICARAGUA

Prodecoop, een organisatie van 45 koffiecoöperaties met in totaal bijna 2200 boerenleden, werd opgericht in 1993.

 

OCFCU Koffie ETHIOPIË spacer

OCFCU Koffie

ETHIOPIË

Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU), de grootste Fairtrade koffieproducent in  Ethiopië, werd opgericht in 1999.

 

ECOOKIM Cacao IVOORKUSTspacer

ECOOKIM Cacao

IVOORKUST

Ecookim ligt in het bergachtige, dichtbeboste zuidwesten van Ivoorkust. Het klimaat is warm en vochtig, de verschillende rivieren die er stromen, zorgen voor genoeg water om te irrigeren. Naast cacao wordt er in het gebied koffie, rijst, mais, yam en in toenemende mate rubber en palmolie verbouwd.

 

COMSA Koffie HONDURAS spacer

COMSA Koffie

HONDURAS

COMSA is een vereniging van kleinschalige producten van biokoffie in de streek van La Paz in het westen van  Honduras.

 

SOFA Thee SRI LANKA spacer

SOFA Thee

SRI LANKA

SOFA – ‘Small Organic Farmers’ Association’ (vereniging van kleine bioboeren) – is een organisatie van kleinschalige boeren die biologisch gecertificeerde thee, koffie, specerijen en groente kweken voor de markt en voor eigen consumptie.


Op zoek naar gedetailleerde informatie en cijfers?

Alle belangrijke, meest recente overzichtstatistieken over Fairtradeboeren, plantagearbeiders, producentenorganisaties en de Fairtradepremie kan je nalezen in het rapport van Fairtrade International: Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade - fifth edition, 2013. Met cijfers volgens regio’s en de belangrijkste Fairtradeproducten.

Delen