APPBOSA Bananen

PERU

Asociación de Pequeños Productores de Banano Orgánico de Saman

Eind jaren ‘90, Peru: de staat geeft ondersteuning voor biologische productie, er ontstaan exportmogelijkheden en de sociale problemen van het vorige decennium (zie o.a. Lichtend Pad) verdwijnen naar de achtergrond. In die context gaan in de Vallei van de Chira (de rivier die door het gebied stroomt) in 2001 de eerste bananenproducenten van start. Exportbedrijven installeren inpakstations in het gebied en organiseren het transport naar de haven van Paita.

Tijdens de jaren 2001-2002 volgen contacten met het Fairtradecircuit. Begin 2003 stichtten 108 bananenboeren, met gemiddeld 1,5 ha bananen per familie, de organisatie APPBOSA met de bedoeling enkel biologische en Fairtradebananen te produceren.

Meer en meer onafhankelijkheid

Bananen worden week na week geplukt, ingepakt en verscheept. Tussen 2003 en 2005 deden de exportbedrijven dit werk voor APPBOSA. Van bij de aanvang stimuleerde Fairtrade de boeren om zelf meer taken op zich te nemen, waardoor ze een grotere toegevoegde waarde realiseren.

Op 1 december 2006, na 12 maanden ‘proefdraaien' startte APPBOSA met zijn eigen pluk- en inpaksysteem. Al in 2007 werden de werken aangevat om zelf te kunnen exporteren. Wegen worden verbeterd en verbreed, bruggen over de irrigatiekanalen worden versterkt opdat de vrachtwagen die de containers komt ophalen tot bij APPBOSA zou geraken. Oktober 2008: de eerste container wordt door de coöperatie zelf geëxporteerd.

Ondertussen heeft APPBOSA zich ontwikkeld tot een sterk bedrijf met 5 verwerkings- en verpakkingseenheden. De organisatie heeft de winst van de voorbije jaren gebruikt om haar eigen vermogen te verstevigen en haar toekomst en de toekomst van de leden te garanderen.

De impact van Fairtrade

Een van de belangrijkste resultaten ligt uiteraard op het vlak van de economische duurzaamheid. De Fairtradepremie wordt voornamelijk ingezet bij het bioliogisch productieproces. Daarnaast wordt een deel besteed in de gemeenschap: studiebeurzen, gezondheidszorg en toegang tot drinkbaar water.

www.appbosa.com.pe

_______________________________________________________________________________________

Javier Ordinola APPBOSA spacer

Lees het interview met Javier Ordinola,
Fairtrade bananenboer

Javier is 40 jaar en werkt als bananenboer voor de Fairtrade coöperatie APPBOSA in Peru

Delen