Interview met Javier Ordinola, Fairtrade bananenboer

Javier is 40 jaar en werkt als bananenboer voor de Fairtrade coöperatie APPBOSA. Hij is gescheiden en heeft twee kinderen. Een zoon van 12, die wereldster in voetbal wil worden en een dochter van 17, die droomt van een carrière als dokter.

Wat is de impact van Fairtrade op jouw leven en dat van je gezin?

Fairtrade betekent in de eerste plaats welzijn en zekerheid. Dankzij Fairtrade kan ik evenwichtig leven, ben ik zeker dat ik een job en een vast inkomen heb, waarmee ik mijn gezin kan onderhouden. De positieve impact van Fairtrade wordt met de jaren groter en duidelijker.

Om even de situatie te schetsen: voor we Fairtrade gecertificeerd waren (tot 2003), zag ons leven er geheel anders uit. In ons dorp hebben we pas sinds 2005 licht! Met Fairtrade kwam er stabiliteit en een vast inkomen, waardoor we op lange termijn investeringen kunnen doen. Voordien droegen we alle bananentrossen (+-60kg) op onze rug naar de opslagplaatsen. Met de Fairtrade premie legden we een kabelbaan aan, waardoor we de trossen van aan de boom rechtstreeks aan een haak kunnen hangen en op die manier vervoeren.

Mijn kinderen kunnen beiden naar school (iets wat vroeger geen evidentie was) en hebben dus meer kans op een mooie toekomst met meer opties dan ik zelf had. In 2013 installeerden we een waterleiding die tot in de scholen geraakt, zodat nu praktisch iedereen water uit de kraan heeft.

Wat veranderde Fairtrade op werkvlak?

Meer dan 330 ‘trabajadores’ of producenten en arbeiders hebben nu werk. Dit zijn voornamelijk jonge mensen die vroeger moesten uitwijken naar de stad, op zoek naar een job, en die nu een vast contract hebben, in de buurt van hun eigen families en na een werkdag samen aan tafel kunnen zitten. Die optie van vast werk was er voor Fairtrade gewoon niet. De toegang tot een vast inkomen, geeft de mogelijkheid om investeringen te doen in de productie en de gemeenschap.

De hele familie is betrokken bij de bananencoöperatie. Zowel de mannen als de vrouwen kunnen tewerk gaan en elk draagt zijn steentje bij.

Met de Fairtrade premie legden we een weg aan tussen de plantage en het kantoor. Wat vroeger een afstand was waar je meer dan een uur te voet over deed, kan je nu op een kwartiertje met een ‘mototaxi’ afleggen.

In welke mate heeft het samenwerken in een coöperatie invloed op jullie dagelijks werk?

Samen staan we sterk, als één grote familie. We helpen elkaar wanneer nodig en volgen trainingen, die ons aangeboden worden door Fairtrade. Op die manier bestreden we bijvoorbeeld een erg schadelijke ziekte op de bananenbomen ‘la mancha roja’, oftewel de rode vlek. Door samen een programma op te stellen, met biologische productietechnieken om dergelijke ziektes preventief tegen te gaan of te bestrijden op een consequente manier, houden we de plantages gezond. We zetten voortdurend in op een goede kwaliteit van de oogst. We plegen regelmatig overleg met andere Fairtrade coöperatieven en gaan zelfs soms met enkele vertegenwoordigers naar Fairtrade partners in de buurlanden, om bij te leren over nieuwe technieken of hun productiestrategieën.

Fairtrade heeft ook strenge ecologische normen, bvb over gevaarlijke pesticiden en GGO’s, beter water- en afvalmanagement, etc. Wat veranderde er op ecologisch vlak op jullie plantages?

Alles wat we doen, is op de meest ecologische manier mogelijk en de bestrijdingsmiddelen zijn ook geheel conform de Fairtrade normen, d.w.z. geen chemische producten van op de verboden lijst en geen GGO’s. Alle bananen die van APPBOSA zijn 100% bio en Fairtrade.

De regio waarin onze plantages liggen, bestaat eigenlijk uit een woestijn naast een rivier. Spaarzaam omgaan met water is dus een absolute must. Bestaande kanalen werden onlangs opgekuist, anderen dichtgemaakt, om meer efficiënt en gecontroleerd tewerk te gaan, zodat er geen kostbaar water verspild wordt.

Bij de bananenteelt komt behoorlijk wat plastiek kijken (verpakking, bescherming,…). Vroeger belandde dit bij het afval, maar nu verzamelen we alles en brengen het naar de recyclagefabriek. Daar maken ze van ons plastiek afval wastrommels voor in de wasmachines. Er gaat dus zo weinig mogelijk verloren en proberen we de kring rond te maken.

Dit interview werd afgenomen op 23/9/2016, tijdens een bezoek aan Fairtrade Belgium. Javier en Marcia van APPBOSA bezochten enkele Fairtrade organisaties en zakenpartners in Europa. Voor Javier was het de eerste keer dat hij buiten Zuid-Amerika kwam. Omdat hij de titel van beste producent won, kreeg hij de kans om deze reis mee te maken.

Terug naar "Boeren in de kijker"

Delen