CONACADO Cacao

DOMINICAANSE REPUBLIEK

Conacado verenigt 173 kleine producentenorganisaties met bijna 10.000 cacaoboeren. Bijna de helft van hun productie wordt verkocht aan Fairtrade-marktvoorwaarden.

Conacado, opgericht eind jaren '80, is een koepel van acht cacao-organisaties (blocks), 173 basisgroepen, samen goed voor bijna 10.000 boeren en een volume van 5 à 13.000 ton. De koepel centraliseert de verkoop van de bonen en de halfafgewerkte producten (cacaoboter, - poeder, -likeur). De acht blocks staan in voor de technische bijstand aan de leden, opleidingen, de fermentatie van de bonen, het transport en de voorfinanciering van de oogst.

Kwaliteit en biologische teelt

Conacado was in 1996 de eerste producent én exporteur van Fairtradecacao. Conacado investeerde, onder meer dankzij de extra inkomsten van Fairtrade, van bij het begin in de productie van hoge kwaliteitscacao. 70% van hun volume cacao wordt verkocht op de kwaliteitsnichemarkt van de VS en Europa, meestal in combinatie met het bio- en/of Fairtradelabel. Een belangrijk deel van de producenten is immers ook gecertificeerd voor biologische teelt. Conocado slaat het fermentatieproces niet over, in tegenstelling tot veel andere producentenorganisaties, wat zorgt voor fijnere aroma’s en een betere kwaliteit.

Inkomsten

Het Fairtradesysteem garandeert voor bio-cacaobonen een minimumprijs van 2.300 dollar/ton wanneer de wereldmarktprijs laag is. Daarnaast ontvangt de organisatie nog een Fairtradepremie van de koper van 200 dollar/ton. De algemene organisatie beslist zelf welke investeringen ze met het opgebouwde Fairtradepremiefonds zal uitvoeren.

Tot nu toe zijn de bijkomende opbrengsten geïnvesteerd in verwerkingsinstallaties en opslagruimte om de kwaliteit van de cacao te verbeteren en zijn er 30 voorlichtingsmedewerkers aangeworven die technische vorming geven om te helpen bij het verhogen van de opbrengst, de omschakeling naar biologische teelt en het aanplanten van nieuwe bomen. Er zijn scholen gebouwd en hersteld en leerlingen uit armere gezinnen hebben een beurs of schoolmateriaal gekregen. Het nieuwe IT-centrum helpt de kinderen bij hun schoolwerk en heeft ook gezorgd voor de introductie van internet in de gemeenschap. Een ziekenhuis, gratis medisch onderzoek en projecten voor zuiver water zorgen voor een betere gezondheid.

Ramigia Moya is een 68-jarige weduwe en cacaoproducente. Haar dochter en schoonbroer helpen haar op de plantage. Ze kan nu beschikken over een waterkraan bij haar huis. Die voert via een leiding bronwater aan waarmee ze de was kan doen en andere huishoudelijke taken kan verrichten.

Mariano Manzuela, een 64-jarige cacaoboer met een vrouw en 11 kinderen is een van de armste boeren in de gemeenschap. Zijn familie heeft op verschillende manieren voordeel bij de projecten die met de Fairtradepremie worden uitgevoerd: hij heeft een lening opgenomen om zijn woning te herstellen en uit te breiden, zijn kinderen kregen een beurs om de schoolkosten en het examengeld mee te betalen en er is een nieuw klaslokaal gebouwd voor de lagere school waar zijn jongste zoon naartoe gaat. Vier van zijn kinderen zitten nog op school en hij hoopt dat ze hun onderwijs zullen kunnen afmaken.

http://conacado.com.do/

Delen