ECOOKIM Cacao

IVOORKUST

Ecookim ligt in het bergachtige, dichtbeboste zuidwesten van Ivoorkust. Het klimaat is warm en vochtig, de verschillende rivieren die er stromen, zorgen voor genoeg water om te irrigeren. Naast cacao wordt er in het gebied koffie, rijst, mais, maniok en in toenemende mate rubber en palmolie verbouwd.

Ecookim coördineert en ondersteunt 8 aangesloten coöperaties en hun leden bij het verkopen en exporteren van de cacao. Vorig jaar verkochten de boeren samen ruim zevenduizend ton cacao. Daarvan was bijna de helft Fairtrade.

Nieuwe cacaobomen

De koepelorganisatie helpt de boeren om financiële en technische ondersteuning te krijgen en biedt toegang tot landbouwmateriaal en machines. Ecookim investeert meer dan de helft van de Fairtradepremie in de verbetering van de productie en de kwaliteit van de cacao. Ze namen bijvoorbeeld maatregelen om ziektes in de cacaobomen tegen te gaan. De organisatie wil in de toekomst ook nieuwe cacaobomen aankopen en centra opzetten waar boeren vorming kunnen volgen over goede landbouwmethodes.

Kinderrechten

De afgelopen jaren heeft Ecookim meer aandacht geschonken aan de preventie van kinderarbeid. De leden besteden een deel van de Fairtradepremie aan vorming over kinderrechten, zodat de boeren en gezinnen zich beter bewust worden van de schadelijke gevolgen van kinderarbeid.

Dao Bintou

Dao Bintou (54) is samen met haar man lid van ECOJAD, één van de coöperaties die onder ECOOKIM valt. “We hebben 3 hectare land”, zegt ze. “Vroeger verbouwden we koffie, maar we zijn overgestapt op cacao.” Daarnaast telen ze rijst, bonen, mais en cassave voor eigen gebruik en om te verkopen op de lokale markt.

Dao Bintou hoopt dat er een school komt in haar dorp. “Van mijn 10 kinderen konden maar twee dochters en een zoon naar school”, vertelt ze. ”Onderwijs geeft je de kans op een beter leven. Als er een school in ons dorp geweest was, hadden al mijn kinderen die kans gekregen.

Kijk hier naar een filmpje waarin cacaoboeren uit Ghana, Ivoorkust en de Dominicaanse Republiek vertellen over eerlijke handel.

www.ecookim.com

Delen