MANDUVIRA Rietsuiker

PARAGUAY

De 1750 leden van Manduvira produceren biologische rietsuiker en daarnaast ook biologische sesam, katoen, fruit en groente. Ze exporteren bijna de volledige jaarproductie van 4.000 ton suiker naar Fairtradeklanten in 18 landen.

De coöperatie uit Arroyos y Esteros, dicht bij de Paraguayaanse hoofdstad Asunción, startte in de jaren '70 als spaar- en kredietcoöperatie. Vandaag is Manduvira ook actief op het vlak van biologische certificatie en export. Tegelijk biedt de organisatie commerciële, technische en sociale ondersteuning. De eerste contacten met de Fairtradeorganisaties dateren van 1999. Tussen 2000 en 2007 zag de organisatie haar ledental stijgen van 200 naar 1250 families.

Een eigen suikerraffinaderij

In december 2011 legde de coöperatie de eerste steen van wat later de eerste suikerraffinaderij in handen van de producenten werd. Die raffinaderij werd zoals voorzien in mei 2014 in gebruik genomen. Tijdens de plechtige opening met 2.000 aanwezigen – onder wie ook de Paraguayaanse vicepresident – verklaarde de algemeen directeur van de coöperatie, Andres Gonzales, “Onze droom van een suikerraffinaderij die eigendom is van een coöperatie en niet van particuliere ‘empresarios’ is waarheid geworden.”

Doordat er geen vervoerkosten en huur moeten worden betaald aan een andere fabriek op meer dan 100 km afstand, heeft de raffinaderij het leven van de suikerboeren, suikerarbeiders en hun gemeenschap aanzienlijk verbeterd. De 15 miljoen dollar die nodig waren, werden gefinancierd met leningen, investeringen van de Fairtradepremie en het Fairtrade Access Fund. De raffinaderij van Manduvira is een perfect voorbeeld van de ontwikkeling die mogelijk is dankzij Fairtrade.

Manduvira en Fairtrade

Manduvira krijgt een Fairtradepremie voor zijn gecertificeerde suiker en sesam. De leden beslissen dan op democratische wijze hoe ze die gaan gebruiken. De coöperatie heeft het geld van de premie al benut om de productiviteit te verhogen, de woningen van leden te verbeteren en ook om een een gezondheidscentrum te bouwen dat diensten levert op het vlak van algemene geneeskunde, tandheelkunde en labo-onderzoek voor alle leden en de gemeenschap. Dit centrum is het enige centrum in zijn soort in de wijde omgeving. Dankzij Fairtrade kunnen de leden ook een beroep doen op diensten op het vlak van sparen en kredietverlening, ondersteuning bij de landbouw, vorming en scholing in verband met gezondheid en landbouw, kunst-, muziek-, taal- en computerlessen. Voor de kinderen van de gezinnen met een laag inkomen worrden ook schooluniformen en ander schoolmateriaal ter beschikking gesteld.

Via contacten binnen het Fairtradenetwerk is Manduvira erin geslaagd zijn producten op een ruimtere markt te verkopen en heeft het afspraken kunnen maken met bedrijven en ngo’s die vorming, technische bijstand en leningen verstrekken.

Een droom wordt werkelijkheid

Toen we begonnen, hadden we niets en Fairtrade heeft ons geholpen om aansluiting te vinden bij de markt,” zegt González. “In Paraguay zeiden de mensen, ‘Jullie zijn arm. Jullie zijn gek. Jullie zullen nooit in staat zijn om jullie suiker rechtstreeks te verkopen of te exporteren en jullie moeten er niet aan denken dat jullie ooit een eigen raffinaderij zullen hebben.’ Fairtrade heeft ons geleerd dat we dat allemaal wel konden”.

“De raffinaderij is het resultaat van jaren van inspanningen, hard werken en veel moeite. Het project was mogelijk dankzij de steun die we kregen van Fairtrade. Het is de bedoeling om te komen tot empowerment in de productieketen, van zaaigoed tot de eindbestemming en een groter deel van de meerwaarde hier te houden.

http://manduvira.com/es/

Delen