OCFCU Koffie

ETHIOPIË

Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU), de grootste Fairtrade koffieproducent in Ethiopië, werd opgericht in 1999. De leden van de OCFCU ijveren voor het bevorderen van ecologische verantwoordelijkheid en sociale rechtvaardigheid in hun gemeenschappen.

Oromia telt 217 lidcoöperaties waarbij in totaal ongeveer 200.000 boeren aangesloten zijn. Het ledenbestand groeit nog elk jaar verder aan. Vandaag verkoopt OCFCU zijn koffie op de Fairtrademarkt in de Verenigde Staten, Europa, Australië en Azië.

De voordelen van Fairtrade

Dankzij de Fairtradeprijs en de bijkomende premie heeft Oromia allerlei sociale en productieverhogende programma’s kunnen opzetten. Sinds de organisatie deel uitmaakt van Fairtrade is zij daardoor in staat geweest de omzet en de inkomsten elk jaar op te drijven – in 2011 waren de opbrengsten al met 84% gestegen.

De lidcoöperaties hebben dankzij de Faitradepremie 15 scholen en 42 bijkomende klaslokalen kunnen bouwen en er zijn plannen voor nog eens vier nieuwe scholen.

 

Voor de boeren die lid zijn, financiert OCFCU vorming over duurzame landbouwmethodes. De koffie van OCFCU is biologische schaduwkoffie. De lidcoöperaties hebben geïnvesteerd in moderne koffiewasinstallaties om de koffie van de leden te verwerken. OCFCU heeft een fonds ontwikkeld voor het onderhoud van hun materiaal. OCFCU heeft ook een lening verstrekt aan vijf lidcoöperaties voor de aankoop van ecologische wasinstallatie.

De coöperatie biedt vorming aan haar leden over biologische teelttechnieken, zoals het composteren van de afvalproducten van de koffieproductie en het gebruik van schaduwbomen en natuurlijke meststoffen. OCFCU is de grootste aandeelhouder in de Coöoperatieve Bank van Oromia, die het in 2006 mee heeft opgericht. Daardoor kregen de lidcoöperaties gemakkelijker toegang tot leningen en dat is van vitaal belang om de koffie van de leden te kunnen kopen en om andere diensten te leveren, zoals de bouw en de werking van lokale gezondheidscentra en 56 installaties die zuiver water leveren voor de gemeenschappen van koffiekwekers.

Tadesse Meskela, hoofd van het OCFCU
Fairtrade houdt veel meer in dan de verkoop van koffie”, stelt Tadesse Meskela. “Sedert de opkomst van Fairtrade slaagde onze organisatie erin om onder andere scholen en gezondheidscentra te bouwen.

www.oromiacoffeeunion.org

Delen