Wat doet Fairtrade Belgium?

Onze doelstelling

Als lid van Fairtrade International speelt Fairtrade Belgium een brugfunctie tussen de internationale doelstelling en de Belgische markt: Afzetmarkt creëren voor Fairtrade producten in België.

Onze rol houdt in dat wij op de Belgische markt de vraag naar Fairtrade en het aanbod aan Fairtrade producten ontwikkelen en op elkaar afstemmen. Via het keurmerk brengen we Belgische consumenten in contact met boeren uit het Zuiden.

Hoe maken we onze doelstelling waar?

Om een afzetmarkt te creëren voor Fairtrade producten zet Fairtrade Belgium enerzijds in op partnerschappen met bedrijven. Zelf kopen of verkopen we niets. Een partnerschap houdt in dat we de producten controleren en ondersteuning bieden bij vermarkten ervan (bv communicatie-ondersteuning). Anderzijds maakt Fairtrade Belgium de Belg bekend met Fairtrade zodat hij/zij weet waar Fairtrade voor staat en wat hij/zij zelf kan doen in dit verhaal. Tenslotte spelen we in de op actualiteit en de politiek om een maatschappelijke rol te spelen naar meer verduurzaming en eerlijkere handelsregels, voornamelijk op vlak van voeding.

Partnerschappen met bedrijven

Een bedrijf dat met Fairtrade ingrediënten aan de slag wil, kan met Fairtrade België werken op twee manieren:

  • Productcertificering: 100% van de ingrediënten die in aanmerking komen voor Fairtrade certificering moeten aangekocht zijn tegen Fairtrade voorwaarden en minimum 20% aan Fairtrade ingrediënten is vereist om het label te mogen dragen.
  • Fairtrade Sourcing Programme: Dit model biedt bedrijven die werken met cacao, suiker of katoen/textiel een mogelijkheid om een eerlijke aankoopstrategie te ontwikkelen voor die grondstof en hun engagement op een alternatieve manier bekend te maken. Meer info over Fairtrade Sourcing Programma


Bekendheid van Fairtrade

Om Fairtrade bekend te maken bij het brede publiek, zetten we allerlei campagnes op die zich richten op sensibilisering.

Maatschappelijk debat

Fairtrade Belgium is lid van 11.11.11, Netwerk Bewust Verbruiken, Kauri en andere initiatieven omdat we belang hechten aan samenwerking en aan een open blik op de wereld waarin we werken.

In 2014 zetten we samen een denkproces op met Vredeseilanden rond het thema ‘Scaling up with integrity’: Hoe kunnen we duurzame voeding uit de niche halen zonder in te boeten op de waarden van duurzaamheid? Meer info over ‘Scaling up with integrity.
Samen met Fair Trade Advocacy Office doen we aan beleidsbeïnvloeding ten voordele van eerlijke handelsregels en een positief klimaat voor duurzame voeding.

Delen