Wat is Fairtrade?

Label Fairtrade

 

Fairtrade is het label voor eerlijke handel

 

Waarom is Fairtrade nodig?

unlocking the power of the many - graphic

Internationale handel slaagt er niet in om boeren in ontwikkelingslanden de middelen te geven voor een waardig bestaan: Ze hebben niet dezelfde toegang tot informatie, financiering en sociale voorzieningen. Tegelijkertijd voelen zij als eerste nu al de gevolgen van de klimaatsverandering. De macht in de productieketen is dan ook niet eerlijk verdeeld en zorgt voor armoede bij de mensen die dagelijks ons voedsel produceren.

70% van ons voedsel is afkomstig van kleine boeren.

Ook arbeiders op plantages hebben het moeilijk: te lage lonen, slechte werkomstandigheden en vakbonden die niet welkom zijn. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten.

Indien we in de toekomst nog willen smullen van bananen en chocolade, dan moet het anders voor deze boeren, arbeiders en hun gezinnen. Zeker nu de vraag naar voedsel toeneemt en we tegen 2050 9 miljard mensen op een gezonde manier willen voeden.

Wat wil Fairtrade realiseren?

Bijna een miljard mensen in de wereld lijdt honger. Driekwart van hen zijn boeren en landarbeiders in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Fairtrade is de internationale term voor eerlijke handel. Het uitgangspunt daarbij is: “Trade not aid”, “handel, geen liefdadigheid”.

Fairtrade wil boeren, arbeiders en hun gezinnen een menswaardig inkomen bezorgen en de omstandigheden creëren waardoor ze sterker staan en zélf uit de armoede geraken. Zo kunnen ze hun eigen toekomst in handen nemen.

Een duurzame productie, goed voor mens en milieu.
Een stem voor de boer, arbeider en zijn/haar gezin zodat ontwikkeling inspeelt op de juiste noden.
Eerlijke handelsvoorwaarden voor iedereen in de keten.

Delen